אנגליה, אחת המדינות הכי אלגנטיות, תרבותיות ומיוחדות באירופה, היא גם יעד רילוקיישן מבוקש מאוד. אחת הסיבות העיקריות לפופולריות הרבה של אנגליה בקרב ישראלים המעוניינים ברילוקיישן היא עצם היותה מדינה דוברת אנגלית.
חשוב לזכור שלצד היתרונות והתדמית הנוצצת, יש גם מספר אתגרים לא פשוטים: חוקי ההגירה הנוקשים באנגליה, הבירוקרטיה הלא פשוטה והמנטליות המקומית שמאוד שונה מהמנטליות אליה אנו רגילים מישראל. אז מה כדאי לדעת לפני שעוברים לאנגליה? איזה ויזה תצטרכו? איך תמצאו עבודה? ואיפה תגורו? המדריך השלם ממש כאן.
עבודה באנגליה
אפשר לומר שכיום רוב העובדים הישראלים היוצאים לרילוקיישן בממלכה המאוחדת בוחרים לעבוד ולהתגורר באנגליה, ובעיקר באזור לונדון. יש לכך סיבות רבות, העיקריות שבהן הן אפשרויות התעסוקה המגוונות, חיי התרבות והקצב המיוחד של עיר הבירה והקהילה היהודית הגדולה שמרוכזת בכמה שכונות באזור.
שוק העבודה באנגליה הוא מגוון, וכיום אפשרויות העבודה מתרכזות לא רק בלונדון אלא גם בערים מרכזיות נוספות באנגליה – למשל, מנצ’סטר וליברפול. עבור ישראלים מהגרים ישנן לא מעט אפשרויות – לצעירים פתוחות עבודות דוגמת מכירות בעסקי עגלות ודוכנים הפזורים במרכזי קניות בכל רחבי אנגליה, אבטחה ושמירה, מסעדנות ומלצרות ו/או טיפול בילדים בתור “אופר” אצל משפחה מקומית. לאוכלוסייה מקצועית פתוחים תפקידים בחברות הייטק גדולות שמרוכזות בעיקר באזור לונדון, וכן בחברות סטארט אפ שמעבירות את פעילותן ללונדון כדי להיות קרובות לשוק האירופי.
אחד היתרונות הגדולים בעבודה באנגליה הוא השכר, הנחשב לגבוה לעומת השכר בישראל. לצד זה, יש לזכור כי עלויות המחייה באנגליה הן גבוהות מאשר בישראל, ולכן חשוב לקחת זאת בחשבון כששוקלים רילוקיישן. דבר נוסף שחשוב לזכור: על מנת לעבוד באנגליה אתם צריכים לדבר ולכתוב באנגלית ברמה גבוהה.
השלב הראשון בדרך לרילוקיישן הוא למצוא מעסיק, זאת אומרת שאתם צריכים לקבל הצעה לרילוקיישן מחברה ישראלית או מחברה בינלאומית העוסקת בגיוס גלובלי. חשוב לפעול לפי הספר בכל הקשור לחוקיות השהות באנגליה, להשיג ויזה רלוונטית, אישורי עבודה לבן/בת הזוג, שירותי בריאות הולמים, ובמידה ואתם עושים רילוקיישן עם הילדים – איך לבחור את בית הספר הנכון עבורם. בנוסף, חשוב להתעדכן בחוקים לגבי המיסוי ברילוקיישן, ולהבין אילו גורמים משפיעים על התשלום בזמן המעבר.
- שכר מינימום באנגליה: 11.44 פאונד לשעה לעובדים מעל גיל 23.
- שכר חציוני באנגליה: 2,334 פאונד.
- ערים פופולריות באנגליה: לונדון, מנצ'סטר וליברפול.
- מדיניות כלפי עובדים מהגרים: מאז הברקזיט (היציאה מהאיחוד האירופי) בשנת 2020 המדיניות כלפי עובדים מהגרים נהייתה נוקשה יותר. בעלי דרכון אירופאי כבר לא יכולים להגיע ללא ויזה, ויש להוציא ויזת עבודה ייעודית לאנגליה.
מקצועות נדרשים באנגליה
- מקצועות הרפואה – בדומה למקומות אחרים בעולם, גם אנגליה נמצאת במחסור של רופאים, אחיות, פיזיותרפסטים וכו'. אם אתם עוסקים במקצועות רפואיים, כנראה שתוכלו להוציא ויזת עבודה בקלות יחסית.
- טכנולוגיה והנדסה – חברות הייטק ופיתוח תמיד זקוקות לעובדים נוספים. למרות שהתחרות בתחום זה יכולה להיות קשה, המוכשרים תמיד ימצאו משרות פנויות.
- מכירות ושירות לקוחות – גם בתחומים אלו תמיד יש משרות פנויות. שימו לב שכאן יש צורך באנגלית לא פחות ממצויינת.
איך למצוא עבודה באנגליה
- להתכונן באופן יסודי – חשוב לבנות קורות חיים מותאמים לסטנדרט הבריטי, לאסוף המלצות ולהכין טמפלטים למכתבי מוטיבציה למעסיקים פוטנציאליים.
- רשתות חברתיות – לינקדאין היא פלטפורמה מצוינת לחיפוש עבודה באנגליה בה תוכלו לחפש משרות פנויות בחברות שונות. בנוסף, בפייסבוק יש לא מעט קבוצות ייעודיות לחיפוש עבודה בחו”ל עבור ישראלים, חלקן מתעסקות ספציפית באנגליה או בלונדון.
פנייה לחברות השמה – באנגליה יש חברות השמה גלובליות, הפועלות לפי תחומים. כדאי לפנות לחברה מתאימה לפי סוג העבודה שאתם מחפשים. חברות ההשמה הרציניות דואגות לעובדים שלהן לויזה, ולפעמים גם דואגת למגורים מסודרים וקרובים למקום העבודה, כסף ראשוני ועוד.
לוחות דרושים ברשת ואפליקציות – ישנם לא מעט לוחות דרושים אינטרנטיים בהם ניתן למצוא עבודות וכן אפליקציות לחיפוש עבודה שמתמקדות במשרות באנגליה. הנה כמה אתרים בהם תוכלו להיעזר:
ויזות באנגליה
על מנת שתוכלו להתגורר באופן חוקי באנגליה אתם זקוקים לאשרה מתאימה. כיום, לאחר פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי, בקשות לאשרת עבודה נבחנות על ידי שיטת ניקוד חדשה של הממשלה הבריטית, שמטרתה להקטין באופן משמעותי את מספר העובדים הזרים בממלכה. על פי השיטה החדשה, גם בעלי אזרחות אירופאית נדרשים להוציא אשרת עבודה ככל אזרח זר אחר.
- ישראלים בעלי דרכון אירופאי – נדרשים להוציא ויזה.
- ישראלים שאינם בעלי דרכון אירופאי – נדרשים להוציא ויזה באותה הדרך.
ויזת עבודה באנגליה
באנגליה יש מספר סוגי ויזות המאפשרות שהייה קבועה, אשר נבחרות לפי מקום העבודה שגייס אתכם. להלן הבולטות שבהן:
Tier 2 General
מדיניות ההגירה הבריטית מאפשרת לעסקים מקומיים לגייס עובדים זרים מומחים בתחומם, אך עליהם להוכיח את נחיצותם ותרומתם למשק המקומי. ויזה מסוג זה מאפשרת לעבוד אצל מעסיק ספציפי שביקש עבורכם את האשרה. על מקום העבודה להוכיח לרשויות כי לא נמצא עובד בריטי או אירופי מתאים לתפקיד טרם קיבלתם את הצעת העבודה.
Tier 2 Intra Company Transfer Visa
ויזה זו מתאימה לחברות גלובליות בעלות שלוחה באנגליה, המעוניינות לגייס עובדים ממדינה אחרת. גם במקרה זה על מקום העבודה להוכיח כי לא נמצא עובד מקומי מתאים לתפקיד. המחזיק בויזת עבודה זו לא יוכל להגיש בקשה למעמד של תושב קבע בסיום התקופה.
ויזת סטודנט – Tier 4 General
על מנת לקבל אשרת סטודנט וללמוד באנגליה עליכם לדאוג להתקבל לקורס או ללימודי תואר באחת מהאוניברסיטאות המקומיות. לאחר מכן יהיה עליכם להוכיח כי ביכולתכם לעמוד בהוצאות שכר הלימוד והמחייה עבור שנת הלימודים הראשונה, ולעבור מבחן באנגלית אקדמית. תוקף ויזת סטודנט היא לתקופת הלימודים בלבד.
מהו תהליך הוצאת הויזה?
בכל הויזות, השלב הראשון הוא קבלת חסות מהמעסיק (או במקרה של ויזת סטודנט – ממוסד הלימודים). לאחר מכן, יש לקבוע תור בשגרירות ולאסוף את המסמכים הנדרשים עבור הויזה אותה אתם מבקשים: דרכון בתוקף, תעודת יושר, הוכחה על קיום חסכונות וכו'. לאחר מסירת המסמכים ותשלום אגרה, כל מה שנשאר לכם לעשות זה לחכות בסבלנות – בדרך כלל עד שלושה שבועות.
ביטוח רפואי באנגליה
באנגליה פועלות גם מערכת בריאות ציבורית (NHS) וגם מערכת בריאות פרטית. מערכת הבריאות הציבורית, בדומה לשירותי הבריאות בישראל, מעניקה שירותים לאזרחי אנגליה (ובריטניה). הזכאים הם תושבים המתגוררים לפחות שנה במדינה, סטודנטים מעל 6 חודשים ובעלי אשרת עבודה בריטית שמפרישים אחוז מהכנסותיהם עבור ביטוח בריאות זה.
מערכת הבריאות הציבורית באנגליה נחשבת לטובה, אך יש בה לא מעט חסרונות בעיקר בשל מחסור בכוח אדם, למשל: זמני המתנה ארוכים והצורך לבקר אצל רופא משפחה על מנת לקבל הפנייה לרופא מומחה.
רבים מהישראלים שמגיעים לרילוקיישן באנגליה אינם מסתמכים על שירותי הבריאות הציבורית בלבד ומעדיפים שלא להתפשר בכל הקשור לבריאות משפחתם, ולכן דואגים לרכוש ביטוח בריאות פרטי המותאם לשהייה ארוכה במדינה. פוליסת בריאות מסוג זה מאפשרת קבלת שירותים רפואיים באופן שוטף, ללא תורים ארוכים ובלי הצורך להמתין לביקור אצל רופא משפחה על מנת להגיע לבדיקה של רופא מומחה.
יחד עם זאת, עליכם לקחת בחשבון שפוליסות הבריאות הפרטיות המקומיות לא מכסות הרבה מההוצאות שאתם רגילים לקבל בישראל. בין אלה בדיקות בהריון והוצאות אשפוז בלידה, שיכולות להגיע לעשרות אלפי פאונד. במובן זה תמצאו גם פערים בתפיסות לגבי רפואה בהריון (בישראל, למשל, יש הרבה יותר בדיקות), וכן לגבי רפואת ילדים.
מומלץ בהקשר זה להבטיח פוליסת ביטוח בריאות לרילוקיישן של פספורטכארד רילוקיישן, שתספק לכם כיסוי רפואי נרחב, בחירה של פקים רפואיים ומוקד שירות לקוחות בעברית 24/7 גם בטלפון, גם בוואטספ וגם במסנג'ר.
החיים באנגליה
השלב הראשון לאחר קבלת האשרה ואישור הרילוקיישן הוא מציאת דירה למגורים. מומלץ להתחיל את החיפוש אחר דירה עוד מהארץ (חיפוש באינטרנט, התייעצות עם ישראלים אחרים בקבוצות ייעודיות בפייסבוק, הפעלת מתווכים) ולהתחיל ללמוד ולהכיר את האזור שבו אתם אמורים להשתקע. כדאי לקחת בחשבון כמה פרמטרים: מרחק נסיעה ממקום העבודה, פקקים ועומסי תנועה, חנייה באזור הבית והעבודה, תחבורה ציבורית מהבית לעבודה.
מיסוי ועלויות מחייה באנגליה
המיסוי בבריטניה עובד במדרגות, כאשר המדרגה הנמוכה ביותר היא אפס והגבוהה ביותר 45%. הוצאות המחיה הן די גבוהות יחסית לאיחוד האירופי – לדוגמה, אוכל לשבוע לאדם יכול לעלות 200-250 פאונד.
פתיחת חשבון באנגליה
הבנקים הפופולריים ביותר הם Lloyds, HSBC, Barclays ו-NatWest. עם זאת, בתור רילוקיישניסטים כדאי לבחור בבנק אונליין, כמו לדוגמה Revolut, אשר יעניק לכם שירות מהיר ונוח ללא צורך להגיע לסניף. כדי לפתוח חשבון בנק יש צורך בכתובת קבועה.
תחבורה ציבורית באנגליה
אנגליה מתאפיינת במערכת מצויינת של תחבורה ציבורית, כולל אוטובוסים יעילים ורכבות תחתיות. כרטיס חודשי לתחבורה ציבורית בלונדון עולה סביב 140 פאונד. עקב המחירים הגבוהים בעיר והתחבורה הנוחה, רבים בוחרים לגור בפרברים.
התרבות באנגליה
אנגליה היא מדינה שופעת בתרבות, עם השפעות מכל רחבי העולם. בגלל ריבוי המהגרים, ניתן לראות חגיגות ומאכלים ממגוון רחב של מדינות. מבחינת תרבות מקומית, המדינה מלאה במוזיאונים, תיאטראות, אירועי תרבות ופסטיבלים. כמובן שאי אפשר לשכוח את ענפי הספורט המועדפים על הבריטים – רוגבי, כדורגל וטניס.
מזג האוויר באנגליה
מזג האוויר באנגליה ידוע כהפכפך במיוחד, עם גשמי פתע גם בקיץ וחורפים קרים ורטובים במיוחד. הטמפרטורות בקיץ הן בין 15-25 מעלות, ואילו בחורף הן עלולות לצנוח עד אפס מעלות. בקיצור, מומלץ להצטייד במעיל איכותי ומטריה חזקה.
יתרונות וחסרונות באנגליה למהגרים
היתרון המרכזי בהקשר של הגירה הוא אפשרויות התעסוקה הרבות והמשכורות הגבוהות יחסית למדינות אחרות. החסרונות הם עלות מחיה גבוהה, מחסור בדיור ומדיניות הגירה מחמירה, שלא מאפשרת לקבל ויזה עד שמעסיק מסויים פורש עליכם את חסותו.
ישראלים באנגליה
הקהילה היהודית באנגליה מונה כיום למעלה מרבע מיליון תושבים, מתוכם כמה עשרות אלפי ישראלים. הקהילות היהודיות הגדולות באנגליה נמצאות בלונדון, מנצ’סטר, לידס, ברמינגהאם, ליברפול, ברייטון גייטסהד. כך שאם הקירבה לקהילה היהודית חשובה לכם – כדאי לבדוק מהם האזורים הנחשבים וסביר להניח שבאזורים אלה גם תמצאו מסעדות כשרות, מרכולים שמוכרים מוצרי מזון כשרים ואפילו מוצרים מישראל.
כמעט בכל רחבי לונדון יש שכונות טובות, אך רוב היהודים/ישראלים מתגוררים בשכונות הממוקמות בצפון לונדון, כמו: פינצ’לי (Finchley), בארנט (Barnet), גולדרס גרין (Golders Green), הנדון (Hendon), המפסטד גרדן סאברב (Hampstead Garden Suburb), מיל היל (Mill Hill) וראדלט (Radlett). גם בדרום לונדון יש קהילה יהודית, באזור סארי. שכר דירה לבית עם 3 חדרי שינה נע בין 2,000-3,000 פאונד לחודש, אך כמובן שגובה השכירות תלויה באזור מגורים. אתרים מומלצים לחיפוש מגורים: rightmove ו-zoopla. בנוסף, ישראלים רבים עוברים לדירה זמנית (למשל דרך Airbnb) עד מציאת מגורי קבועים, ובמהלך תקופה זו, במידה ויש ילדים הם נמצאים בבית ולא יכולים ללכת למסגרות.
איפה לגור באנגליה?
מחיר ממוצע לשכירות (3 חד') | מחיר ממוצע לרכישת דירה | קהילה יהודית/ ישראלית | רמת ביטחון אישי | איכות מערכת החינוך | מאפיינים נוספים | |
לונדון | 2,500 פאונד | 700,000 פאונד | קהילה ישראלית ויהודית גדולה | גבוהה (תלוי בשכונה) | גבוהה – מגוון רחב של בתי ספר | עיר הבירה, מגוון אפשרויות תרבות ותעסוקה |
מנצ'סטר | 1,200 פאונד | 250,000 פאונד | קהילה יהודית גדולה, בעיקר בפרסטוויץ' | בפרברים גבוהה, בעיר בינונית | גבוהה, יש בתי ספר יהודיים | עיר סטודנטיאלית, הרבה תרבות וספורט |
ליברפול | 900 פאונד | 180,000 פאונד | קהילות קטנות | גבוהה | משתנה, יש בתי ספר טובים יותר ופחות | עיר עם היסטוריה עשירה ומעניינת |
* כלל הסכומים מהווים דוגמה לממוצע בלבד.
רילוקיישן עם המשפחה לאנגליה
אנגליה היא מדינה מצויינת למשפחות, עם הטבות מס, חינוך ציבורי איכותי, אטרקציות, טבע ועוד. בנוסף, היא נחשבת למדינה בטוחה ורגועה. למרות זאת, קיימים מספר אתגרים אשר עומדים בפני משפחות ישראליות.
אם אתם מתכננים לעשות רילוקיישן עם המשפחה, כדאי לקחת בחשבון גם את אתגרי ההסתגלות של הילדים לחיים באנגליה. התרבות הישראלית שונה באופן מהותי מהתרבות והמנטליות האנגלית, ולילדים (גדולים בעיקר) לוקח זמן להסתגל למצב החדש. גם בתי הספר הם שונים מכל מה שאנו מכירים, כולל מדים שהילדים נדרשים ללבוש, כללים ברורים ומשמעת קפדנית, אך לצד זה חווית חינוך שונה לחלוטין ממה שאנו מכירים בישראל. לפני המעבר, חשוב לבדוק את אפשרויות החינוך באזור המגורים וגם לקבל עם עצמכם החלטה – האם תרצו לשלוח את הילדים לבתי ספר עם עוד ילדים יהודים/ישראלים, או שזה פחות רלוונטי עבורכם. חשוב לדעת: על מנת לרשום את ילדכם לבתי ספר בלונדון עליכם לתת כתובת מגורים קבועה בעיר, כולל מסמכים המוכיחים זאת.
מערכת החינוך באנגליה
○ איכות מערכת החינוך באנגליה: מערכת החינוך באנגליה נחשבת לחזקה ואיכותית, עם מגוון אפשרויות מהגיל הרך ועד האקדמיה. יש בה שוויון הזדמנויות, אך קיימת שונות ברמת ההוראה בין בתי ספר שונים.
○ השפה שלומדים בה באנגליה: באנגליה לומדים כמובן באנגלית.
○ מסגרות חינוך בינלאומיות באנגליה: באנגליה קיימות מסגרות בינלאומיות רבות, אשר מיועדות בעיקר למי שרוצה תעודת גמר (בגרות) בינלאומית או אמריקאית.
○ מסגרות חינוך יהודיות באנגליה: באנגליה קיימים מגוון בתי ספר יהודיים אשר משלבים חיי קהילה ולימודי דת עם לימודים רגילים.
○ כמה זמן מראש צריך לחפש מקום במסגרות החינוכיות באנגליה: לא קל למצוא מקום במוסדות המבוקשים, ולכן כדאי להתחיל כמה שיותר מוקדם – שנה מראש ואפילו יותר.
○ עלויות ההרשמה למסגרות החינוכיות באנגליה: העלויות משתנות בין בתי ספר פרטיים לציבוריים. ככלל, החינוך הציבורי הוא כמעט ללא תשלום.
○ כיצד להירשם למסגרות החינוכיות באנגליה: הרישום מתבצע בהתאם למוסד הנבחר. במקרים רבים תצטרכו כתובת מקומית בעת ההרשמה.
לימודים אקדמאיים באנגליה
איכות מערכת החינוך האקדמית באנגליה נחשבת מהגבוהות בעולם. הלימודים מתקיימים כמובן באנגלית, ומציעים מגוון רחב של תכניות בכל התחומים. מוסדות הלימוד המובילים במדינה הם אוקספורד, קיימברידג', אוניברסיטת לונדון, האימפריאל קולג' בלונדון, ועוד רבים וטובים.
באמצעות דיוידשילד סוכנות לביטוח חיים (2000) בע"מ, מספר רישיון: 512900432. החברה המבטחת- דיוידשילד חברה לביטוח בע"מ, הכיסוי הביטוחי הינו בהתאם לתנאי הפוליסה, חריגיה וסייגיה. ההצטרפות לביטוח כפופה לחיתום רפואי.
השימוש בכרטיס הינו בכפוף למגבלות השימוש בכרטיס. שירות "חדר רופאים" ניתן באמצעות ספק חיצוני בהסכם ואינו מהווה תחליף לקבלת טיפול רפואי.
*חברת דיוידשילד עושה את מירב המאמצים כדי להציג מידע מדויק ועדכני, אולם ייתכנו שגיאות ו/או אי דיוקים. יודגש כי המידע הינו בגדר כלי עזר בלבד ואינו מהווה המלצה כלשהי לצורך קבלת החלטות. האחריות הינה על עושה השימוש במידע בלבד. החברה לא תישא באחריות כלשהי בגין הפסד/נזק העשויים להיגרם כתוצאה משימוש במידע זה.