כבר שנים שצעירים ישראלים רבים בוחרים בלימודים בהולנד בזכות איכות אקדמית מצויינת, מבחר גדול של תכניות באנגלית, היצע רחב של טיסות מהארץ ורמת חיים גבוהה. עבור אלו ששוקלים את האפשרות, הכנו את המדריך המקיף ללימודים בהולנד עם היתרונות, העלויות, תנאי הקבלה וכל מה שחשוב לדעת.

מדוע כדאי ללמוד בהולנד?

לימודים בהולנד הם אחת הבחירות הטובות ביותר למי שמעוניין בלימודים בחו"ל כמקפצה לחיים. המוסדות האקדמיים מצוידים בתשתיות מתקדמות הן מהבחינה הטכנית והן מבחינת איכות ההוראה. בהולנד ישנם מספר מוסדות אקדמיים ומכוני מחקר מובילים בסטנדרט בינלאומי, כמו אוניברסיטת אמסטרדם, אוניברסיטת אוטרכט, אוניברסיטת ליידן ועוד. התחומים המובילים בעולם האקדמיה ההולנדי הם הנדסה, מדעי המחשב, טכנולוגיה ומדעי החברה והרוח. 

בנוסף, אם אתם חושבים להישאר במדינה לטווח הארוך, הולנד מעניקה איכות חיים מצויינת עם מערכת בריאות ברמה גבוהה, תושבים דוברי אנגלית ותרבות נעימה ומסבירת פנים. 

מהם מסלולי הלימוד הפופולריים בהולנד?

בהולנד יש רמת לימודים גבוהה מאוד, וכמעט כל מסלולי הלימוד המוצעים באנגלית הינם פופולריים בקרב סטודנטים בינלאומיים. כל התארים הראשונים לוקחים שלוש שנים, מלבד רפואה (6 שנים), אומנויות הבמה וחלק ממסלולי ההנדסה (6 שנים). ישנן מעל 2,000 תכניות לימוד באנגלית ברחבי המדינה – כך שלא תהיה לכם בעיה למצוא אחת שמעניינת אתכם. עם זאת, תכניות אשר מתאפיינות בקשר הדוק עם הסביבה המקומית (כמו לדוגמה עבודה סוציאלית) יילמדו לרוב רק בהולנדית. 

בין מסלולי הלימוד המבוקשים: הנדסה, כלכלה בינלאומית, שיווק, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, יחב"ל ועוד. 

לרוב, תארים מהולנד מוכרים בישראל, אך בתחומים מסויימים ייתכן שיהיה צורך לבצע המרה של הרישיון התעסוקתי. לפרטים נוספים, מומלץ לעיין באתר המל"ג וליצור איתם קשר לבירורים ספציפיים.

מוסדות לימוד אקדמיים בהולנד

בהולנד יש מעל שלושים מוסדות אקדמיים, אשר מתחלקים לשלושה סוגים: אוניברסיטאות מחקר (Research Universities), אוניברסיטאות למדעים יישומיים (Universities of Applied Sciences) וכן מספר קטן של אוניברסיטאות פרטיות. הערים הסטודנטיאליות ביותר הן אמסטרדם, רוטרדם, ליידן ואוטרכט. 

בין המוסדות הבולטים בהולנד: 

  • מסלולי הנדסה – אוניברסיטת דלפט לטכנולוגיה ואוניברסיטת איינדהובן לטכנולוגיה
  • מסלולי מנהל עסקים וכלכלה – אוניברסיטת ארסמוס רוטרדם ואוניברסיטת אמסטרדם
  • רפואה ומדעי החברה והרוח – אוניברסיטת אמסטרדם ואוניברסיטת ליידן 

כאן תוכלו לראות את דירוג המוסדות המלא ופירוט בסיסי על עשרת האוניברסיטאות המובילות. 

הרשמה ותנאי קבלה ללימודים בהולנד

המסמכים הדרושים על מנת להתקבל למוסדות לימוד בהולנד הם תעודת בגרות מתורגמת וציון גבוה במבחן האנגלית (IELTS או TOFEL). הממוצע הנדרש בבגרות משתנה בין המקצועות והאוניברסיטאות השונות. במקצועות מסוימים (כמו הנדסה או רפואה) יש צורך לעבור גם בחינות קבלה ולהגיש מכתבי המלצה. 

תהליך ההרשמה למוסדות הלימוד השונים בהולנד, מתנהל באופן מקוון ונוח דרך הפורטל הממשלתי studielink. תהליך ההרשמה הוא זהה לכל הסטודנטים, ללא קשר לסוג האזרחות. עם זאת, מחזיקי דרכון אירופאי יזכו לשלם שכר לימוד נמוך יותר. 

ויזת סטודנט בהולנד

לאחר שהתקבלתם למוסד לימודים, תצטרכו להנפיק ויזת סטודנט להולנד (בהנחה שאין ברשותכם דרכון אירופאי). הויזה מונפקת דרך שגרירות הולנד בתל אביב, וזמן הטיפול בבקשה הוא לרוב בין חודש לשלושה חודשים. לאחר שתגיעו להולנד, תצטרכו להשיג אישור שהיה קבוע. לרוב, המוסד האקדמי יעשה זאת עבורכם בתשלום סמלי. האישור הקבוע יעניק לכם את כל הזכויות הסוציאליות הבסיסיות – ביטוח רפואי מקומי, פתיחת חשבון בנק וכו'. 

להנפקת הויזה הראשונית, יש לקבוע פגישה בשגרירות ולהגיע עם המסמכים החשובים: דרכון בתוקף, אישור קבלה מהמוסד, תמונות פספורט, תעודת לידה, אישור על קיום ביטוח רפואי לתקופת השהות הראשונית והוכחה שיש לכם דרך לכלכל את עצמכם לאורך כל תקופת הלימודים. 

כמה עולה ללמוד בהולנד?

לימודים בהולנד אינם זולים עבור מי שאינו מחזיק באזרחות אירופאית: עד 6,000 יורו לתואר ראשון או 15,000 לתואר שני עבור מי שאינו אזרח האיחוד. לעומת זאת, אזרחי האיחוד ישלמו 2,530 יורו לכל היותר. בתי ספר פרטיים (אשר מיועדים בעיקר למנהל עסקים) מגיעים לעלויות של עד 30,000 יורו לשנה.

ניתן לממן חלק נכבד משכר הלימוד באמצעות מלגות. הגשת הבקשה למלגה היא לרוב דרך המוסד בו אתם לומדים, ויש לצרף מסמכים תומכים כמו היסטוריה אקדמית, מכתבי המלצה, מכתב מוטיבציה וכו'. 

כאן תוכלו למצוא רשימה של מלגות ולאתר את אלו הרלוונטיות אליכם.

מגורים ועבודה לסטודנטים בהולנד

מגורים מעבר לשכר הלימוד, החיים הסטודנטיאליים כרוכים בהוצאות שונות: שכר דירה, חשבונות, אוכל, תחבורה וגם בילויים. על דירת יחיד תשלמו בין 800 ל-1,500 יורו לחודש, ועוד 300-400 יורו על אוכל וחשבונות. מומלץ לחפש דירה עם ההגעה למקום, או לשכור דרך סוכנות אשר מתמחה בשירות זה.

ויזת הסטודנט שלכם מאפשרת לכם לעבוד עד 16 שעות שבועיות, מה שיכול לתת לכם קצת דמי כיס לאורך השנה וגם התנסות מקצועית בתחום אותו אתם לומדים.

הנה כמה לינקים שימושיים שיעזרו לכם להתחיל בחיפושים:

ביטוח בריאות בהולנד

ביטוח בריאות הוא הדבר הראשון שחובה לסגור כשמתכננים מעבר להולנד. הביטוח הוא חובה להוצאת ויזת סטודנט, והוא ייתן לכם את המענה שאתם זקוקים לו בחודשים הראשונים עד לקבלת ביטוח הבריאות המקומי. 

תוכנית ביטוח הסטודנטים של פספורטכארד מעניקה את כל יתרונות חברת ביטוחי הנסיעות והרילוקיישן הגדולה בישראל – עכשיו גם לסטודנטים.  בהצטרפות לתוכנית, תקבלו כיסוי נרחב, אשר כולל שירות 24/7 בעברית, גישה לרופאים הטובים ביותר על פי בחירתכם, ייעוץ רפואי מרחוק ועוד. בנוסף, תוכלו לבטח את עצמכם גם עבור פעילויות ספורט אתגרי וספורט חורף במחיר מיוחד לשנה שלמה.