אם אתם טיפוסים יצירתיים שאוהבים תרבות, אומנות, בילויים ותרבויות חדשות – לימודים בצרפת הם הדבר בשבילכם. המדינה מציעה תכניות חדשניות בקשת רחבה של תחומים, מאומנויות, דרך מנהל עסקים ועד לפוליטיקה וכלכלה. במדריך שלפניכם נפרט את כל מה שצריך לדעת על לימודים בצרפת: יתרונות, עלויות, תנאי קבלה וטיפים חשובים למדינה הכי שיקית באירופה.
מדוע כדאי ללמוד בצרפת?
צרפת היא אחת הארצות הנוחות ביותר לסטודנטים: הרבה מסלולי לימוד, מוסדות אקדמיים ברמה גבוהה, מלגות, חיים סטודנטיאליים עשירים ויתרונות רבים נוספים. המדינה ידועה במיוחד בזכות תחומי לימוד הומניים כמו משפטים, מנהל עסקים, מדעי המדינה וכמובן אמנות ואופנה.
בין אם בוחרים ללמוד באוניברסיטאות מפורסמות (הסורבון, אוניברסיטת ליון, PSL וכו'), או במוסדות קטנים יותר, צרפת מעניקה שפע אפשרויות וגם הזדמנויות תעסוקתיות בסיום הלימודים.
מהם מסלולי הלימוד הפופולריים בצרפת?
מנהל עסקים – במהלך שלוש השנים של תואר ראשון ושנה-שנתיים של תואר שני, הסטודנטים לומדים תחומים כמו חשבונאות, שיווק, ניהול, פיננסים ויזמות. הלימודים מעניקים גם מגוון הזדמנויות להתמחות מעשית ויצירת קשרים בשוק המקומי. רוב המסלולים נלמדים בצרפתית, אך יש גם אפשרויות ללימודים באנגלית, בעיקר למי שמעוניין להתמחות בשוק הבינלאומי.
אמנות ואופנה – פריז, כידוע, היא בירת האופנה והיצירה העולמית. היא מציעה לא רק לימודים ברמה הגבוהה ביותר, אלא גם חיי תרבות עשירים, שיש להם חשיבות גדולה להתפתחות האישית והמקצועית. ניתן ללמוד מגוון מסלולים: אמנות פלסטית, ניהול או קניינות אופנה, אמנויות הבמה ועוד. הלימודים לוקחים שלוש-ארבע שנים לתואר ראשון, ושנתיים לתואר שני. הלימודים הם בצרפתית (אם כי קיימות תכניות בודדות באנגלית בתחום הניהול).
מדעי החברה והמדינה – צרפת היא מדינה עם היסטוריה עשירה, ופוליטיקה מהווה נושא מרכזי בחיי היומיום. תחום מדעי החברה נחשב לפופולרי מאוד, על כל המסלולים השונים שבו – מכלכלה, דרך מדיניות ציבורית ועד סוציולוגיה ופסיכולוגיה. הלימודים אורכים כחמש שנים בסך הכל (נהוג "לחבר" תואר ראשון ושני). כמעט כל התכניות נלמדות בצרפתית, להוציא התמחויות ספציפיות בנושאים בינלאומיים, אשר מיועדות לסטודנטים מכל העולם.
- כל התארים מהאוניברסיטאות הרשמיות בצרפת מוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה.
מוסדות לימודים אקדמיים בצרפת
בצרפת קיימות בערך 70 אוניברסיטאות ציבוריות, מאות בתי ספר פרטיים, ומעל אלף מוסדות אקדמיים בסך הכל. הערים המרכזיות בהן נמצאות האוניברסיטאות הגדולות הן פריז, ליון, מרסיי, גרנובל ובורדו. בפריז תוכלו למצוא את אוניברסיטת הסורבון המפורסמת, בית הספר IFM לאופנה או ENSBA לאומנות. באוניברסיטת מרסיי ואוניברסיטת גרנובל ניתן למצוא תוכניות איכותיות בהנדסה וטכנולוגיה, בעוד שאוניברסיטת אקס-מרסיי ואוניברסיטת בורדו מומלצות למי שמעוניין במדעים מדוייקים. מומלץ לעיין בדירוג האוניברסיטאות בצרפת למידע נוסף.
הרשמה ותנאי קבלה ללימודים בצרפת
ככלל, לימודים בצרפת דורשים נתוני פתיחה טובים, שכן יש תחרות גבוהה על המסלולים הנחשבים. יש להגיש תעודת בגרות מתורגמת או תעודת סיום תואר (לתואר שני), מבחן שפה (צרפתית או אנגלית), קורות חיים, המלצות, מכתב מוטיבציה וכל מסמך רלוונטי נוסף.
ההרשמה מתבצעת דרך פורטלים ייעודיים כמו Campus France, Mon Master וכו'. לרוב נדרשת גם קדם-הרשמה בקונסוליה הצרפתית בתל אביב.
מועמדים בעלי אזרחות אירופאית ייהנו מתהליך הרשמה פשוט ומהיר יותר, ולרוב גם משכר לימוד זול יותר.
ויזת סטודנט בצרפת
כדי להוציא ויזת סטודנט לצרפת יש להגיע לשגרירות עם כל המסמכים הרלוונטיים: דרכון, מכתב קבלה מהאוניברסיטה, הוכחה שיש לכם משאבים כלכליים שיוכלו לתמוך בכם במהלך השהות, וכמובן טופס בקשה ותשלום אגרה. קביעת תורים מתבצעת דרך אתר הקונסוליה (שימו לב שלעיתים יש צורך להתנהל מול טפסים בצרפתית ולהמתין מספר שבועות לתור).
כמה עולה ללמוד בצרפת?
לימודים בצרפת יכולים להיות זולים מאוד או יקרים מאוד, תלוי במוסד הנבחר. במוסדות ציבוריים יש לשלם רק דמי הרשמה – בסביבות 200-250 יורו לשנה לאזרחים אירופאים, ותוספת של כמה מאות יורו למי שאינו אזרח האיחוד. במקרה של אוניברסיטאות פרטיות המחירים גבוהים בהרבה: החל מ-3,000 לשנה, ועד 10,000 לתואר ראשון או 12,000 לתואר שני.
בצרפת קיימות מגוון מלגות אליהן ניתן להגיש מועמדות, כמו לדוגמה מלגת Eiffel המפורסמת הניתנת על בסיס מצויינות, או מלגת Erasmus למי שיוצא לחילופי סטודנטים. ההגשה מתבצעת דרך המוסד הרלוונטי.
מגורים ועבודה לסטודנטים בצרפת
מעבר לשכר הלימוד, חשוב לקחת בחשבון שכר דירה, חשבונות, מזון, תחבורה ובילויים (כי כנראה שיהיו לכם הרבה כאלה). שכר הדירה בפריז הינו גבוה מאוד, ודירת הסטודיו הבסיסית ביותר תעלה לכל הפחות 700 יורו. בערים האחרות המחירים מעט נמוכים יותר, אך הוצאות המחיה עדיין נחשבות גבוהות בהשוואה למדינות אחרות באירופה. ההוצאות הנלוות (ללא שכר דירה) הן לרוב בין 400-800 יורו לאדם. ויזת הסטודנט מאפשרת עבודה עד 20 שעות בחודש, מה שיאפשר לכם לחסוך קצת כסף וגם להכיר את התרבות המקומית.
שימו לב שחתימה על חוזה שכירות דורשת מסמכים רבים, ערבויות, תלושי משכורת והוכחות נוספות. לכן, מומלץ להתחיל בסאבלט ולחפש דירה קבועה אחרי שתגיעו ליעד.
הנה כמה קישורים שיעזרו לכם להתחיל:
- קבוצת פייסבוק לחיפוש דירה בפריז
- קבוצת פייסבוק נוספת לפריז
- קבוצת פייסבוק לחיפוש דירה בליון
- קבוצת פייסבוק לחיפוש דירה במרסיי
- אתר לשכת התעסוקה הצרפתית לחיפוש משרות
- SeLoger – לחיפוש דירות בכל רחבי צרפת
ביטוח לימודים בצרפת
כשמתכננים מעבר לחו”ל, ביטוח הוא הדבר הראשון שצריך לסגור. זה נכון בעיקר ללימודים בצרפת, משום שפוליסת ביטוח פרטית היא חובה לכל סטודנט זר. ביטוח הסטודנטים של פספורטכארד מעניק לכם את הכיסוי נרחב במחיר אטרקטיבי ושנתי לסטודנטים בחו”ל, כולל מענה טלפוני בעברית 24/7, תשלום על שירותים רפואיים באמצעות כרטיס אשראי נטען (בלי להוציא כסף מהכיס) והטבות נוספות.